Red Bull Nordenskiöldsloppet kommer tillbaka 2017

Mottagandet av Red Bull Nordenskiöldsloppet var varmt när den historiska längdskidtävlingen återuppstod efter 132 års dvala. Nu är datumet satt för 2017 års lopp. Det kommer att avgöras under påskhelgen den 15 april över den extrema originaldistansen 22 mil.

3

Tävlingen avgörs i klassisk stil i spårad terräng. Anmälan till 2017 års lopp öppnas den 7 juni klockan 11.00 på redbullnordenskioldsloppet.se

Åter igen tar trefaldige Vasaloppsvinnaren Daniel Tynell rollen som sportchef med ansvar för att säkerställa tävlingens kvalitet och genomförande utifrån ett deltagarperspektiv.

– Årets tävling var bland det häftigaste jag har varit med om. Få trodde att en 20-milatävling skulle avgöras på 8,5 timmar – i en spurt på upploppet! Minst lika härligt var det att se glädjen hos alla motionärer som klarade en av världens tuffaste utmaningar. Det var ett lopp fyllt av vinnare, säger Daniel Tynell.

Red Bull Nordenskiöldsloppet öppet för både elitåkare och motionärer. Den 220 kilometer långa bansträckningen kommer till stora delar följa den historiska från 1800-talet och löpa från Purkijaur strax utanför Jokkmokk till Kvikkjokk och tillbaka igen.

– Målet är att vi ska ha 500 på startlinjen nästa år och att bygga vidare på det vi startade i år. Vi vill skapa ett årligt evenemang med internationell dragningskraft, säger Wolfgang Mehl, initiativtagare och organisatorisk eldsjäl bakom projektet.

Det extrema distansloppet har legat i dvala sedan 1884 då polarfararen Adolf Erik Nordenskiöld anordnade tävlingen för att bevisa sina expeditionsmedlemmars förmåga att avverka långa sträckor på kort tid.