2017 års bansträckning: Tillbaka till framtiden

Bansträckningen 2017 blir som en tidsresa. Den kombinerar nämligen det bästa från 1884 med förra årets finaste delar.

Spåren över isen och sjöarna hänger med från originalsträcken och sätts ihop med natursköna skogspartierna från loppets första upplaga i modern tid:

– Med åkarnas positiva respons om bansträckningen vid 2016-års upplaga av Red Bull Nordenskiöldsloppet, samt erfarenheterna av det nyckfulla Aprilvädret, har vi nu justerat spårdragningen för 2017. I och med detta kommer åkarna få se och uppleva ännu mer av Jokkmokks fantastiska fjällvärd, säger banchefen Christian Rimpi.

 

030fmo160410_9137Starten Nordenskiöldsloppet 2016. Foto: Magnus Östh

 

Uppe med tuppen
På påskafton går starten kl. 6.00 på morgonen från Purkijaur, ca 15 km väster om Jokkmokk. Purkijaur var även startplatsen för det historiska loppet 1884. Redan nu jobbar hela byn för att göra starten till en oförglömlig upplevelse.

På breda spår går loppets första mil i sydvästlig riktning över sjöar och is. Det finns alltså gott om plats för att åka om varandra och hitta tempot som känns rätt för att kunna slutföra ett lopp över 22 mil. Efter drygt en mil klättrar banan lite och följer sedan skogsvägar med fina vyer och utsikt mot fjällen, bland annat Sarek nationalpark.

 

080fmo160410_3130Foto: Magnus Östh

 

Efter kontrollerna Pälnibäcken (km 11), Ragalvisjiegge (km 25), Randijaur (km 39) och Majves (km 45) passerar banan Granudden (km 57) som var vändpunkten under 2016 års lopp. Från och med Granudden följer loppet Lilla Luleälvens sjösystem. Loppet går i stort sett över sjöar och is. Efter kontrollerna Tjåmotis (km 67), Sågudden (km 78) och Njavve (km 88) leder banan till loppets vändpunkt vid Kvikkjokk-ÅrreNjarka fjällby.

På fredagen den 3 februari öppnas loppets sista två mil mellan Purkijaur och Jokkmokk skidstadion under Jokkmokks Vintermarknad redan för träning och teståkning. Ryktet går att ingen mindre än den trefaldige Vasaloppsvinnare Daniel Tynell då kommer att testa banan.

 

056fmo160410_6608Ordentligt med kontroller för att fylla på energiförrådet. Foto: Magnus Östh

 

Mata på
Totalt 19 kontroller längs banan erbjuder dryck och mat. Utbudet består av Umara sportdryck, vatten, bullar, ostmackor, apelsiner, bananer, saltgurkor, blåbärssoppa, energikakor, energigels, kaffe samt Red Bull. De mesta kontrollerna längs banan passeras två gånger.

Vid kontrollerna Granudden (åt båda håll), vändpunkten i ÅrreNjarka och Purkijaur erbjuds dessutom varm mat som köttsoppa och pasta. Vid samma kontroller – Granudden, ÅrreNjarka och Purkijaur – finns även vallaservice via loppets partner SkiGo och möjlighet till klädbyte.

Maxtiden för att fullfölja loppet är 30 timmar. Vid alla kontroller från och med vändpunkten i ÅrreNjarka (km 99) gäller vissa spärrtider.

 

Bansträckningen finns att se i sin helhet som interaktiv karta här.