Hur behåller man formen till Nordenskiöldsloppet efter Vasaloppet?

Nu har det gått drygt två veckor sedan Vasaloppet. Då kommer förstås frågan hur ska man förbereda sig inför Red Bull Nordenskiöldsloppet när det är endast tre veckor kvar? Nordenskiöldsloppet är ju en extremt lång distans 220 km!

För att åka det måste man ju vara riktigt bra förbered, som vi skrivit om tidigare! Det viktigaste inför loppet är att bibehålla distansträning men ersätta alla intervallpass med teknikpass.

  • Distansträning: Kör ett längre distanspass på upp emot 6 h två veckor innan tävlingen där du säkerställer att utrustningen känns bra och att du klarar av att dricka och äta på ett bra sätt. Se till att du har så mycket kraft kvar att du orkar avsluta distanspasset med en tempohöjning på slutet. Det är bra för självförtroendet. Det är viktigt att fylla på med energi från början samt att få i sig mineraler för att undvika kramp. Kolla att det du äter funkar!
  • Teknikpass: Försök köra 1-timmes teknikpass i det tempo du tänker dig åka Nordenskiöldsloppet på där du använder olika staktekniker. Normal teknik, mest bål, mest armar kombinerat med överfrekvens och normal frekvens. Komihåg samma tempo hela tiden. Svårt, men kul och framförallt mycket bra träning!
  • Styrketräning: Kör styrketräningspass för mage, axlar och triceps med kompletterande stretching så att kroppen känns på topp!

I veckan innan Nordenskiöldsloppet bör man köra två pass, ett lugnt på måndag ca 1 h bara för att hålla kroppen igång och ett längre pass på onsdag ca 2 h i det tempo du tänker dig att tävla i. För övrigt ska du vila.

Från onsdag innan loppet är det mat och vila som gäller. Ät och drick ordentligt. Men som vanligt är det oerhört viktigt att lyssna på sin kropp – bättre vila om du tvekar! Jag är så imponerad över er alla som ger er på denna utmaning!

Lycka till!

Christer Norström
Christer är en skidtränare som använder sig av matematik samt avancerade teknologier för att förstå skidåkningens grunder och för att lära ut skidåkning. Han är en av grunderna av Vasaloppets första officiella digitala ski coach – Racefox, en smart app som under träningen ger åkaren feedback i realtid.