Rätt energi i 22 mil

Ska man åka 22 mil gäller det att få i sig energi under resans gång. Här kommer lite tips på hur du kan tänka kring fast respektive flytande föda.

Text: Erik Wickström

Ju kortare tävlingstid, desto högre intensitet kan man hålla. För eliten som åker Vasaloppet på ungefär fyra timmar är det sportdryck och möjligtvis produkter som ”geler” och ”liquids” som gäller.

I takt med att tävlingstiden ökar och intensiteten sjunker, klarar också magen mer. Deltar du i ett lopp som tar tio timmar eller mer lönar det sig många gånger att inta fast föda. Det kan bland annat hjälpa dig att hålla hungerkänslor borta. I ett långt lopp är det många som kan känna hunger. Det beror delvis på att signaler för hunger trängs undan när du ligger på en hög intensitet, men inte i långa lopp då intensiteten är lägre.

Cashewnötter och kladdkaka

Inför att jag åkte 24 timmar på skidor i våras försökte jag läsa på om energiintag vid riktigt långa lopp. Det var inte lätt för mig att hitta några vetenskapliga artiklar, så jag fick förlita mig på historier från personer som lyckats.

Jag läste att Rune Larsson, svensk rekordhållare på löpning i 24 timmar, hade ätit ostmackor under ett ultralopp. Det lät gott, så även jag åt det. Jag åt också cashewnötter, eftersom det är så energirikt. Förutom sportnutrition åt jag även en hel (inte så kladdig) kladdkaka uppdelat under dygnet.

Koffein är prestationshöjande hela loppet. Många gör misstaget att bara inta koffein på slutet. Tänk bara på att inte överdosera, då kan man bli skakig.

Välj vätskesystem med omsorg

Vad, hur mycket och hur ofta man intar energi är mycket individuellt. Testa i god tid ett upplägg som funkar för dig. En utmaning med Nordenskiöldsloppet är att få med sig energin. Visst finns det bra kontroller, men du kanske vill ha något mellan stoppen, till exempel sportdryck, en bar, en gel, lite mandelmassa eller en näve cashewnötter.

Det finns flera sätt att bära med sig vätska. Bäst för ett lopp på 22 mil är för vissa ett så kallat flaskbälte, med en hållare för en vanlig vattenflaska (som du kan fylla på under resans gång) samt en liten ficka för annat. Vill du kunna dricka mer och även ta med dig kläder är det mer lämpligt med en liten ryggsäck med plats för vätskeblåsa.

Tror du dig klara dig på två liter vätska utöver arrangörens kontroller är ett relativt nytt vätskesystem med slang ett bra alternativ. Det är som ett midjebälte innehållande en vätskeblåsa med en slang upp till munnen på framsidan. Tänk på att alltid använda fodrad slang för att hålla vätskan så varm som möjligt.

dsc_5778-kopiera

När Red Bull Nordenskiöldsloppet för första gången i modern tid återvände i 2016 var det svårt att uppskatta mängderna på mat och drick som de startande deltagarna skulle konsumera längs vägen. Det här stod i alla fall sammanlagt redo vid alla vätskestationer.

 • 3000 liter sports drick
 • 1500 liter vatten
 • 800 liter Red Bull
 • 300 liter kaffe
 • 1200 liter blåbärssoppa
 • 1000 liter soppa/buljong
 • 5000 bananer
 • 1200 apelsiner
 • 3800 bullar
 • 2800 ostmackor (70 kg ost, 70 kg smör)
 • 4000 energi bars
 • 4000 energi gels
 • 100 glutenfria bars