En dataanalys av Erik Wickströms lopp

Av: Christer Norström på Racefox

Årets Nordenskiöldslopp var betydligt tuffare än förra året pga av nysnö i spåret och vind. Men de allra flesta kämpade sig i mål! De som gjorde den mest imponerande prestationen var de som åkte längre än 20 timmar. Vi talade med en engelsman ett dygn efter loppet och hans kropp var då fortfarande stressad och han hade svårt att komma till ro. Dessa 20 timmars-åkare är de riktiga hjältarna i mina ögon! Grattis till er alla för en fantastisk insats!

Låt oss då gå till Eliten. De åkte på ca 12 timmar. Erik Wickström åkte med Racefox och det är intressant att studera hans prestation. Han tog ca 32000 staktag och kom in på 11e placering efter 12 timmar och 8 minuter!

Men vad höll han egentligen för tempo i relation till ett normalt långlopp?

1

När jag tittar på Eriks värden ser jag att han höll ca 48 tag/min i stakningen i jämförelse med 53 på vanligt långlopp. Han hade lite lägre värden både på attack (10,2 jämfört med 11,7) och båltryck (17,7 jämfört med 21). Hans tid motsvarar lite drygt 5,2 timmar på ett Vasalopp! Det stämmer ju ungefär med 90% av stakfrekvensen och 85% av attacken, dvs minskar man frekvensen och dessutom trycket i varje staktag går det långsammare. Det ger ca 30% längre tid på Vasaloppet, jag antar Erik åker på ca 4 timmar (räkna själv J ).

2

Tittar man på Eriks puls så ser man att han tappar puls successivt efter halva loppet till spurten på slutet! Det är inget konstigt, hjärtat blir trött! Intressant att hjärtat kan bli trött. Talade med en hjärtspecialist om det för många år sedan och hon förklarade att även ett Vasalopp för en motionär blir en extrem belastning på hjärtmuskeln. Och då är ju Vasaloppet et kortdistanslopp jämfört med Nordenskiöldsloppet!

Grattis till ett fantastiskt arrangemang för de riktigt äventyrliga!

Christer