Jokkmokks SK – Sveriges äldsta skidklubb

Genomförandet av Nordenskiöldsloppet år 1884 bidrog inte bara till skapa historia inom längdskidvärlden, det var också en bidragande anledning till att Jokkmokks skidlöparförening, som senare blev Jokkmokks SK, bildades 1893.

Lennart Nilsson som sitter i JSK styrelse sedan många år var med och arrangerade loppet förra året. Han har själv åkt 18 Vasalopp och hans pappas morfar Nils Paulus Jacobsson, som kallades ”Snavva Paulus”, deltog i det första Nordenskiöldsloppet 1884.

Det starkaste minnet för Lennart från loppet förra året var när alla stod samlade på startlinjen i Purkijaur tidigt på morgonen.

– Att se alla förväntansfulla skidåkare med en sådant starkt startfält börja skida iväg från Purkijaur är något jag aldrig kommer glömma, säger Lennart.

3I år är fem killar och tre tjejer från JSK anmälda till loppet. Kanske några fler bestämmer sig i sista minuten, säger Lennart som just nu är ute och jobbar med att säkerhetsställa de sista detaljerna för att banan ska vara helt klart när de 300 deltagarna ställer sig på startlinjen på lördag morgon.

JSK har idag 275 medlemmar och runt 25 barn och ungdomar tränar regelbundet sedan hösten 2016.

– Skidintresset i hela samhället har vuxit sedan loppets återkomst 2016 säger Lennart.

Totalt ställer 35 lokala idrotts-, kultur-, bya- och pensionärsföreningar upp med ca 500 frivilliga funktionärer för att göra loppet möjligt. JSK har en central roll i hela organisationen, de flesta medlemmar hjälper till på något sätt.

dsc_5778-kopiera

– Det är väldigt kul få visa upp Jokkmokk från sin bästa sida och se så många skidåkare komma hit och avsluta säsongen med att ta sig an denna utmaning, säger Lennart som liksom vi ser fram emot startskottet lördagen den 15e april 06.00 i Purkijaur.

untitled