220km på rullskidor – runt sitt egna kvarter

Red Bull Nordenskiöldsloppet är världens tuffaste skidtävling och drar då naturligtvis åt sig folk med pannben utöver det vanliga. En av de startande i årets Nordenskiöldslopp är 72-årig matematikprofessorn Lars-Erik Persson från Luleå.

Han har genom åren genomfört 43 Vasalopp och 21 öppet spår med en bästa tid på 4.56. Vid sju tillfällen har han åkt alla tre Vasaloppstillfällen, d.v.s. två Öppet spår och Vasaloppet vilket innebär att han kört och Vasaloppssträckan två dagar i rad, med minimalt med vila och återhämtning mellan.

Att åka Vasaloppssträckan två dagar i rad är svårt även för en elitåkare, men jag räknar med att åka Nordenskiöldsloppet kommer att vara betydligt tuffare. Jag har tänkt åka, men är inte alls säker på att jag klarar det. Men jag är ju envis och bryter inte direkt, säger Lars-Erik Persson.

Gällande träning kör han långsamma och långa pass. Vanligen mellan två till fem mil per tillfälle. Sommartid håller han igång genom att köra längdskidor.

I somras körde jag ett helt Nordenskiöldslopp, eller 770 varv runt kvarteret, medan jag sjöng, berättar Lars-Erik.

Detta finns till och med väldokumenterat på youtube här:

Att åka skidor har alltid varit en del av Lars-Eriks liv. Som liten växte han upp i Dorothea och redan som sexåring åkte han skidor till skolan.

Det var det lättaste sättet att ta sig fram, det fanns ju inga plogade vägar.

Till vardags jobbar Lars-Erik som matematikprofessor vid Luleå tekniska universitet och förutom att träna inför skidlopp är han väldigt engagerad inom matematiken där han fått flera utmärkelser för både sin forskning, forskarhandledning och sin undervisning.